Direcția Națională Anticorupție a deschis un dosar penal în care cercetează împrejurările în care a fost împușcat ursul Arthur. Procurorii anticorupție au demarat investigația in rem, pentru fapte de abuz în serviciu, cu privire la cel mai mare urs din Carpați împușcat în martie în județul Covasna.
Cercetările au fost începute de anchetatorii din Covasna, pentru braconaj și uz de armă, după ce două organizații de mediu, Agent Green şi VGT (Austria), au reclamat, la începutul luii mai, că un prinț din Austria a ucis, în martie, cel mai mare urs brun din România, la Ojdula, într-o arie naturală protejată.
Vânătoarea a fost organizată în baza unei derogări de la Ministerul Mediului pentru eliminarea unei ursoaice cu pui care ar fi făcut pagube într-o localitate din județ.
Direcția Națională Anticorupție este ultima instituție care se sesizează cu privire la cazul ursului Arthur. Și Garda de Mediu anchetează ce s-a petrecut în aria protejată din Covasna, iar Comisia Europeană, prin vocea comisarului pentru Mediu, a anunțat că „cercetează detaliile” și „urmărește cu mare atenție” cazul.
Procurorii DNA fac acum cercetări in rem, pentru abuz în serviciu, cu obținerea de foloase materiale pentru sine sau pentru altul.
Anchetatorii strâng probe pentru a afla și dacă există persoane care au săvârșit o faptă de corupție, au declarat pentru Gândul surse judiciare.
Procurorii vor cere actele privind derogarea care i- a fost dată prințului Emanuel de Liechtenstein și toate documentele din județul Covasna emise pentru autorizarea împușcării ursului. Anchetatorii DNA vor emite ordonanțe pentru ridicarea acestor documente.
În ancheta făcută de procurorii din Covasna, pentru braconaj si uz de armă, urmează să fie audiate toate persoanele care au participat la vânătoarea din luna martie, din aria protejată de la Ojdula.
Virginijus Sinkevicius, comisarul european pentru Mediu, a anunțat, pe 10 mai, că analizează toate acuzațiile lansate de activiștii care reclamă uciderea ursului din România. Suspiciunile ONG-urilor sunt că în Covasna, într-o arie protejată, a avut loc o partidă de vânătoare de trofee.
Activiștii de mediu reclamă faptul că prințul Emanuel von und zu Liechtenstein a beneficiat de o derogare specială, dar care fusese oferită pentru eliminarea unui alt urs. El a venit în România și a împușcat un urs brun de 17 ani, cel mai mare din Carpați, după cum susțin multe organizații de mediu.
În România, vânătoarea pentru trofee este ilegală. La nivelul UE, urșii bruni sunt protejați printr-o directivă a Comisiei Europene referitoare la habitate naturale.
Acuzat din mai multe părți, prințul a negat că Arthur a murit de glonțul tras de el. De profesie medic, Emanuel von und zu Liechtenstein nu a dorit să facă alte comentarii pe marginea subiectului.